Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Kysymyksiä talousvedestä

Tarvitseeko astianpesukoneeni vedenpehmennintä?

Kauhavan Veden toiminta-alueella vesi on pehmeää, eikä astianpesukoneeseen tarvitse asentaa vedenpehmennintä tai käyttää lisäsuoloja.
Astianpesukoneen valmistajan ohjeita on kuitenkin aina noudatettava

Miksi vesi voi joskus olla väriltään ruskeaa?

Ruskea väri aiheutuu yleensä vesijohtojen sisäpinnoille kertyvästä rauta- ja mangaanisakasta, jota irtoaa veteen paineenvaihteluiden ja virtaamamuutosten seurauksena. Sakkaa voi irrota vesijohdoista esimerkiksi huoltotöiden, putkirikkojen ja sähkökatkojen yhteydessä.

Parhaiten haitta poistuu vettä juoksuttamalla. Ruskea vesi ei yleensä aiheuta terveysvaaraa, mutta sen juomista on kuitenkin syytä välttää

Miksi vesi on sameaa tai se vaahtoaa?

Jos vesi näyttää harmaalta ja se vaahtoaa, mutta vesi kirkastuu esimerkiksi lasissa seisottamalla, vedessä on ilmaa. Ilmiö on vaaraton, ja vettä voi käyttää sellaisenaan. Jos vedessä on selkeää vaahtoa, joka ei häviä seisottamalla, on kyseessä putkiasennuksessa käytettävä asennusrasva. Asennusrasvaa voi päästä veteen verkoston huolto- ja rakennustöiden yhteydessä.

Nämä tuotteet ovat elintarvikelaatua eli ne eivät ole terveydelle vaarallisia. Haitta poistuu yleensä vettä juoksuttamalla.

Hyvitetäänkö minulle vesilaskussa veden juoksutusta?

Juoksuttamisesta aiheutuu yleensä melko vähäinen kulutuksen lisäys. Hyvitykset katsotaan tapauskohtaisesti.

Kuinka usein vesimittari pitää lukea?

Lähetämme kerran vuodessa vesimittarin luentakortin, jonka jälkeen asiakas ilmoittaa kulutuslukeman kulutuswebin kautta tai postittaa mittariluentailmoituksen.

Kysymyksiä jätevedestä

Mitä vessanpönttöön ei saa laittaa?

WC-pönttöön saa laittaa ihmisen luonnollisia jätöksiä, wc-paperia ja tavallisia pesuvesiä. Vieras esine viemärissä saattaa aiheuttaa tukkeutumia tai viemäritulvia niin kiinteistön putkissa kuin yleisessä verkostossakin.

Viemäriin ei saa heittää:

  • ruuantähteitä, perunoiden tai hedelmien kuoria tai kahvinporoja
  • rasvoja ja öljyä
  • talouspaperia tai lautasliinoja
  • kukkamultaa, kasvinosia tai kuihtuneita kasveja
  • tupakantumppeja tai tulitikkuja
  • vanupuikkoja, vaippoja, terveyssiteitä, pikkuhousunsuojia tai muita hygieniatuotteita
  • kondomeja
  • hiekkaa tai rakennusjätteitä.

Lisätietoja aiheesta saat täältä.

Saako vessapaperihylsyjä laittaa vessanpönttöön?

Vessanpönttöön ei saa laittaa wc-paperihylsyjä tai kuituliinoja, vaikka niissä olisi flushable –merkintä.

Vessapaperi on valmistettu viemärissä hajoavaksi, mutta sitäkään ei kannata laittaa pönttöön suuria määriä kerrallaan, muuten pönttö voi tukkeutua.

Puutarhan kasteluun käytettävä vesi ei päädy viemäriin, voinko saada sen osalta alennusta jätevesimaksusta?

Jäteveden laskutus perustuu käytettyyn puhtaan veden määrään, jota vesimittari mittaa. Jäteveden määrää ei mitata erikseen, eikä jätevesimaksuun myönnetä alennusta kasteluveden osalta.

Muita kysymyksiä

Miksi en saanut häiriötilanteesta tekstiviestiä?

Käytämme tekstiviestien lähettämiseen yleisesti hakukoneilla löytyviä numeroita. Jos numerosi on salainen tai sitä ei ole liitetty asuinkiinteistösi osoitteeseen, et saa tekstiviestiä automaattisesti. Tällöin sinun tulee liittää numerosi ja osoitteeseesi rekisteriimme.

Voit liittää numeron täältä löytyvien ohjeiden mukaisesti.

Paljonko vesi maksaa?

Kauhavan Vedellä vuonna 2023 vesikuutio (m3) maksaa 1,64€, eli 100 litraa vettä maksaa 16 senttiä. Jos lisäksi jätevetesi menevät Kauhavan veden viemäriin, maksaa kuutio (m3) vettä 4,95 €, eli 100 litraa 50 senttiä. Käyttömaksujen lisäksi maksat mahdollisuudesta käyttää vettä eli perusmaksuja. Veden perusmaksu omakotitalouksissa on 6,82 €/kk, vuodessa 81,84 €. Jäteveden perusmaksu omakotitalouksissa on 7,44 €/kk, vuodessa 89,28 €. Rivi- ja kerrostaloissa maksu on vähän pienempi huoneistoa kohden.

Perusmaksujen määrään et pysty vaikuttamaan, ne peritään aina kun sinulla on voimassa oleva liittymissopimus. Perusmaksuilla kustannetaan verkoston ja laitoksien saneerauskustannukset. Käyttömaksujen suuruuteen pystyt vaikuttamaan sillä, kuinka paljon vettä käytät. Käyttömaksuilla kustannetaan veden käsittelyyn ja jäteveden puhdistamisen kustannukset.

Voit tarkistaa vesimaksujen määrän voimassa olevasta hinnastosta.