Ohjeita yleisimpiin häiriötilanteisiin

Jos hanasta tulee normaalista poikkeavaa vettä tai vettä ei tule ollenkaan, tarkista Häiriökartalta, ettei asuinalueellasi ole tiedossa olevaa häiriötä vedenjakelussa.

Jos häiriömerkintää ei ole, ota virka-aikana yhteyttä numeroon 0200 60200 ja virka-ajan ulkopuolella numeroon 0400 662 728.
Alla löydät ohjeita ja selityksiä useimpiin vikatilanteisiin.

Hanasta ei tule vettä

Tarkista lähinaapureilta onko heillä ongelmia veden saannissa. Jos naapurit saavat normaalisti vettä, vika on todennäköisesti kiinteistön omassa talojohdossa. Johto voi olla jäässä tai poikki. Tarkista kiinteistön pihamaa, että näkyykö siellä märkiä alueita.

Jos naapurikaan ei saa vettä, tarkistakaa Häiriökartalta, onko alueellasi tiedossa olevia häiriöitä. Jos alueella ei ole tiedossa häiriöitä, ilmoittakaa ongelmasta vesilaitokselle numeroon 0400 662 728.

Jos olet ainoa kiinteistö, joka ei saa vettä, ota yhteyttä putkimieheen.

Hanasta tulee vettä pärskimällä

Jos hanasta tulee vettä katkoillen pärskimällä, on vesijohtoverkostoon päässyt ilmaa. Ilmaa pääsee verkostoon huoltotöiden tai vesijohto rikkotilanteiden aikana.

Ongelma poistuu vettä juoksuttamalla. Juoksutusta voi joutua tekemään useita päiviä, sillä ilma kerääntyy putkiston notkoihin. Jos ongelma jatkuu yli 5 päivää, ota yhteyttä numeroon 0400 662 728.

Hanasta tuleva vesi on väriltään ruskeaa

Ruskea väri aiheutuu yleensä vesijohtojen sisäpinnoille kertyvästä rauta- ja mangaanisakasta, jota irtoaa veteen paineenvaihteluiden ja virtaamamuutosten seurauksena. Sakkaa voi irrota vesijohdoista esimerkiksi huoltotöiden, putkirikkojen ja sähkökatkojen yhteydessä.

 

Parhaiten haitta poistuu vettä juoksuttamalla. Vettä voi joutua juoksuttamaan 10-20 min tai jopa yli puoli tuntia. Avaa hana mahdollisimman läheltä vesimittaria. Anna hanan olla auki noin 10 min. Tarkkaile veden värin muutosta. Jos veden väri ei muutu 30 min juoksutuksen jälkeen, ota yhteyttä numeroon 0400 662 728.

Ruskea vesi ei yleensä aiheuta terveysvaaraa, mutta sen juomista on kuitenkin syytä välttää.

.

Hanasta tuleva vesi on sameaa tai se vaahtoaa

Jos vesi näyttää harmaalta ja se vaahtoaa, mutta vesi kirkastuu esimerkiksi lasissa seisottamalla, vedessä on ilmaa. Ilmiö on vaaraton, ja vettä voi käyttää sellaisenaan. Jos vedessä on selkeää vaahtoa, joka ei häviä seisottamalla, on kyseessä putkiasennuksessa käytettävä asennusrasva. Asennusrasvaa voi päästä veteen verkoston huolto- ja rakennustöiden yhteydessä.

Nämä tuotteet ovat elintarvikelaatua eli ne eivät ole terveydelle vaarallisia. Haitta poistuu yleensä vettä juoksuttamalla.

Lämmintä vettä ei tule

Kuuman veden tulo voi joskus katketa yllättäen, mikä johtuu usein kiinteistön oman lämmitysjärjestelmän tai kaukolämpöverkoston häiriöstä.

Kauhavan Vesi Oy ei vastaa lämpimän veden jakelusta, joten vikatilanteissa kannattaa kääntyä kiinteistöhuollon tai kaukolämmöstä vastaavan yhtiön puoleen

Veden paine on huonontunut

Kulutuspiikkien vuoksi veden painetasot verkostossa voivat vaihdella. Jos vettä tulee hanasta huonolla paineella pidemmän aikaa, ota yhteyttä numeroon 0400 662 728.